Nieuwe Energielabels

Vier productgroepen hebben vanaf maart 2021 een nieuw energielabel gekregen. Naast dat de apparaten makkelijker zijn te vergelijken geeft de nieuwe schaal ook een beter overzicht. De nieuwe schaal (A t/m G) is duidelijker en overzichtelijker, de oude labels met plusjes (A+++) verdwijnen. 

Deelnemende productgroepen?

De nieuwe energielabels gelden voor de volgende productgroepen:

 • Vaatwassers
 •  Wasmachines en was-droogcombinaties
 • Koel-vrieskasten (inclusief wijnkoelingen)
 • Beeldschermen (inclusief televisies)
 • Lampen

Wat verandert op het energielabel?

De schaal verandert

Omdat de huidige schaal (A+++ tot D) geen goede informatie meer biedt en veel producten uiteindelijk veel te snel het label A+++ kregen, is het energieverbruik opnieuw ingeschaald. Het energielabel wordt aangepast naar ‘A tot G’, maar hoe gaat dat in zijn werk?

Klasse A blijft ‘leeg’

Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige producten, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg. Producten met een ‘B’ scoren, kunnen dus zuiniger zijn dan een product dat eerst een label A+++ hadden. De A met de plusjes gaat eruit, dat wil zeggen dat de nieuwe schaal nu loopt van A t/m G, de zuinigste apparaten hebben energielabel A, de minst zuinige klasse G. 

Volgens Milieu Centraal is het nieuwe label B, C of D ongeveer te vergelijken met het oude A+++. Wat nu label F is, was voorheen A+.

Nieuwe iconen voor prestaties

De nieuwe labels krijgen nieuwe, duidelijke iconen die iets vertellen over de prestaties van de apparaten. Bij vaatwassers en wasmachines, wordt het jaarlijks energieverbruik vervangen door energieverbruik per 100 wasbeurten. Bij beeldschermen in 1000 kijkuren. Ook wordt het aantal decibel weergegeven in geluidsklasses.  Ook staan er op de nieuwe labels een QR-code, waar je gedetailleerde informatie over het desbetreffende product kunt vinden.

Wat betekent de nieuwe regeling voor de consument?

Duidelijkere energielabels

Met de nieuwe energielabels kun je apparaten beter vergelijken, ze zijn duidelijker en realistischer. Daarbij is het belangrijk om het oude label niet te vergelijken met de nieuwe labels. Je hoeft niet te schrikken als het zuinige A+++ product dat je net hebt gekocht op een nieuw label slechts een D krijgt. Toch is het product niet minder energiezuinig. Het is precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn anders:

 • Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld en wordt in een lagere energieklasse geplaatst.
 • De methode om energieverbruik te berekenen is aangepast, zodat deze beter aansluit op de gebruikssituatie.

Heb je nog vragen over de energieregeling van de nieuwe energielabels. Kom gerust een keertje langs bij Electroworld De Smid. Onze medewerkers staan voor je klaar om je te informeren en adviseren over een gewenst product.

Aankoop van een mobiele airco

De zomer is sinds deze week weer officieel begonnen en de tropische dagen komen weer om de hoek kijken. Ben je nog op zoek naar een mobiele airco die jou de warme dagen door helpt, maar weet je eigenlijk niet waar je allemaal rekening mee moet houden? Electroworld De Smid staat voor je klaar om je daarbij te helpen. Ze informeren en adviseren je over de verschillende opties en kijken meer naar jouw voorkeuren, zodat je uiteindelijk met de juiste keuze naar huis gaat.

Koelvermogen

Bij de aankoop van een mobiele airco komen verschillende factoren kijken. Maar waar moet je allemaal opletten en rekening mee houden?

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de ruimte die je gekoeld (of verwarmd) wilt hebben. Per 1 m³ heb je ongeveer 136 BTU koelvermogen nodig. Als je een kamer hebt van 65 m³, dan heb je dus een mobiele airco nodig met minimaal 8840 BTU. Koop je een mobiele airco met te weinig BTU voor jouw kamer, dan zal hij continu blijven koelen en niet het gewenste resultaat bereiken en trekt de warmte zodra de airco niet meer draait direct weer terug naar binnen.

Bereken je coulance via de link:

https://www.desmidlifestyle.nl/mobiele-airco/?preview_id=46714&preview_nonce=470ac349da&preview=true

Verschillende prijsklasse

De prijsklasse van een mobiele airco wordt afgestemd op verschillende aspecten:

 • De capaciteit.
 • Het geluidsniveau.
 • Of de airco te bedienen is met een afstandsbediening of app.
 • Of de onderdelen van het apparaat gemakkelijk na te bestellen zijn, zodra het apparaat gerepareerd moet worden.
 • Of je met de airco de ruimte zowel kunt verkoelen als verwarmen.

Mobiele airco’s zijn gemakkelijk te verplaatsen en hebben een afvoerslang naar buiten om de lucht af te voeren. Naast de koelingsfunctie zijn er tegenwoordig ook verschillende airco’s waarmee je de ruimte kunt verwarmen. Dat is in deze tijd met de stijgende gasprijzen zeer aantrekkelijk. Wanneer je de keus maakt om voor een relatief goedkope mobiele airco te gaan loop je tegen het probleem aan dat de warme lucht minder goed uit de lucht wordt gefilterd. De goedkopere airco systemen worden vaak compact gebouwd, hebben een hoge capaciteit en de motor moet harder draaien. Hierdoor heeft de airco minder tijd om de warmte uit de lucht te halen. Een goede airco (vaak wat duurdere varianten) hebben een overbodige capaciteit, waardoor ze langzamer kunnen lopen en hierdoor meer tijd hebben om ook de warmte uit de lucht te filteren.

Advies op maat

Bij het maken van de juiste keuze airco moet je kijken naar de mogelijkheden, behoeftes en voorkeuren. Hoe groot is de ruimte die je wilt verkoelen (bereken de coulance), moet de airco ook kunnen verwarmen voor de koudere dagen, is de bediengswijze voor u belangrijk en/ of het geluidsniveau.  Om al jouw voorkeuren af te stemmen op de mogelijkheden raden wij je aan om een keertje langs te komen in de winkel.

Bij Electroworld De Smid hebben we mobiele airco’s van de topmerken: qlima, De Longhi, Whirlpool, Inventum. Ben je nieuwsgierig geworden naar ons assortiment of heb je nog wat vragen of advies nodig? Kom dan langs bij ons in de winkel. Onze specialisten staan klaar om jouw wensen mee te nemen in persoonlijk, passend advies.